Galéria Videotár Vissza a főoldalra
Hírek
Hajdú-Biharban jártunk
Hajdú-Biharban jártunk
2014.11.07

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium volt helyadónk a november 6-i roadshow programunknak, ahol nem kisebb személyiségek közvetítették a szermentes élet üzenetét, mint Risztov Éva, úszó olimpiai bajnokunk, Balogh Tamás, a Matematika Összeköt Egyesület elnöke, és a Loki focistái. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a diákokból álló közönséget, a fellépőket, meghívottakat és üdvözölte projektünket városában, majd Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tagja mondott rövid beszédet. Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár ismertette a rendezvény fő üzenetét, kihangsúlyozva annak célját és fontosságát. Az értelmes, személyiségünk számára építő jellegű szenvedélyek pozitív hatásait kiemelve, a sport fontosságára hívta fel a figyelmet, nem feledkezve meg arról, hogy ezen kívül széles tárház áll a fiatalok előtt, csak választaniuk kell: ilyen lehet a művészet, zene, de még a szerelem is. Risztov Éva saját választásáról mesélt, életéről, amit teljes egészében a sportolásnak szentelt, ami tele van hullámvölgyekkel, de ezekért mindig kárpótolja a szenvedély, az úszás szeretete, az elért sikerek öröme. A Loki focistái is hasonló élményről számoltak be, a sikerek mögött meghúzódó rengeteg munka, a futball iránti elkötelezettség beivódva a mindennapjaikba, az életöröm egyik domináns forrásává vált. Egy rendhagyó előadásra is sor került: Balogh Tamás, a Matematika Összeköt Egyesület elnöke világított rá a tudományterületek izgalmas, széles területére. A tudásvágy, a világ dolgainak megértése, az ismeretlen területek feltárása, saját elménk elmélyítése is lehet szenvedély tárgya, úgy, ahogyan a matematika, logikai összefüggések feltárása, kitalálása is. A rendezvényen fellépett a Csillagszemű Táncegyüttes, akiket szenvedélyük körberepített az egész Földön, számtalan országba eljuttatva a magyar néptánc kultúráját. Őket követték további fiatal tehetségek, a gimnázium táncosai, akik néptánccal és latin társastáncokkal is készültek. A bemutatókat követően diákok, tanárok, és a projekt néhány munkatársa együttesen focizott és kosarazott a tornacsarnokban.

A stáb többi tagja elindult Mikepércsre, ahol a Wass Albert Művelődési Házban Timár Zoltán, Mikepércs polgármestere és Pohly Szilvia művelődésszervező várta őket. Köszöntő beszédük után a Fantasy Tánc-Show Művészeti Egyesület mazsorett táncot mutatott be a közönségnek, majd Fogarasy Gabriella, a projekt menedzsere ismertette az országos roadshow célját és a szermentes élet előnyeit. Mikepércs sportéletét képekben is szemléltették: a JAM47 Mikepércsi Kosárlabdacsapat, a Mikepércsi Futball Klub és a Mikepércsi Baseball Klub Egyesület fiataljait ismerhettük meg. Mikepércs kicsi, 4469 lelket számláló község, mégis számos híres sportoló szülőotthona. Váradi János újságíró, ökölvívó fogadta a sportolókat egy beszélgetésre, jelen volt Rácz Csaba, a Mikepércsi Harcművészeti Sportegyesület vezetője, Szűcs Péter a Mikepércsi Harcművészeti Sportegyesület versenyzője, válogatott, karate Ifjúsági Európa Bajnokság 3. helyezett és a debreceni származású Senánszky Petra világbajnok uszonyos úszó, valamit Csősz Imre olimpiai bronzérmes cselgáncsozó. A beszélgetés során betekintést nyerhettünk egy sportoló mindennapjaiba, életfelfogásába, értékrendszerébe és abba, hogy ők mit és hogyan látnak a világból. A fiataloknak is üzentek, arra buzdították őket, ne féljenek kipróbálni több mindent az életben – és ezek nem a kábítószereket jelentik. Rengeteg színes élmény vár rájuk ezeken kívül, csak meg kell találniuk azt, ami leginkább hozzájuk illik. Ahogy a sporttal kapcsolatban szokott, itt is szóba került a dopping kérdése, sportolóink mindenkit óva intettek ezeknek a szereknek a kipróbálásától, kihangsúlyozva azokat a negatív tulajdonságaikat, amiknek nem csak az egészség rombolásában van szerepük, de egy-egy életet, jó hírnevet, felívelő sport karriert is romba dönthetnek. A beszélgetést követően a Mikepércsi Harcművészeti Sport Egyesület bemutatója, a Fantasy Tánc-Show Művészeti Egyesület moderntánc bemutatója és a Csillagszemű Táncegyüttes zárta az eseményt.

Utolsó helyszínünk Hajdúnánás volt. Szolláth Tibor polgármester köszöntötte a vendégeket, amit Pappné Fülöp Ildikó intézményvezető és Éles Béláné Tankerületi Igazgatóasszony köszöntő beszéde követett. A Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai néptánc bemutatóval készültek, majd a Hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, és Szakiskola és Kollégium végzős diákjainak táncos előadását láthattuk.  A fellépők között, a projekt ismertetése mellett felszólalt DJ Dominique is, elmondva, számára miben mutatkozik meg a zene szeretete, a szenvedély, ami évtizedek óta örömforrásként szolgál számára, majd a Hajdúdorogi Mazsorett Együttes tehetségei táncoltak. Az egész napos roadshowt a Stereo 2.0 előadása zárta.

Vissza

Vissza a főoldalra