Legyen más a szenvedélyed!

visszaIsmerj meg minket

Legyen az élet a szenvedélyed!

A szenvedély adta öröm forrása nemcsak valamilyen káros függőség lehet. A mozgás, a zene, a művészeti alkotótevékenység vagy a tudomány is válhat szenvedéllyé, s miközben magával ragad, nem kevesebbek, hanem többek, leszünk általa, nem elszakít a közösségtől, hanem összekapcsol vele. Elsősorban erre szeretné felhívni a figyelmet a „Legyen más a szenvedélyed!” elnevezésű, európai uniós finanszírozású kiemelt projekt. A TÁMOP 5.2.9 program keretében megvalósuló kezdeményezés 2014. március végén indult és 15 hónap alatt összesen 78 eseményre épül.

A projekt szeretné megismertetni a Nemzeti Drogellenes Stratégiát a fiatalokkal is. Az őket személyesen megszólító rendezvényeken sportolók, művészek és szakemberek vesznek részt szeretett hivatásukkal, hobbijukkal – szenvedélyükkel. A nyár folyamán a projekt munkatársai jelen voltak a VOLT fesztiválon, a Balaton Sound-on, az EFOTT-on és a CAMPUS Fesztiválon, ahol elérhették az élményeket kereső, szórakozni vágyó – vagyis a téma iránt különösen fogékony – fesztiválozó fiatalokat. A szeptembertől induló országos roadshow a maradandó élményeken túl hasznos tudást is szeretne adni a résztvevőknek a droghasználat veszélyeiről a megelőzésről.

A „Legyen más a szenvedélyed” megszólítja a kábítószer-függőség területén dolgozó szakembereket is, a szociális ellátásban dolgozókat, a pedagógusokat, a hitoktatókat, a rendvédelmi, igazságügyi és büntetés-végrehajtási intézmények munkatársait; valamint külön figyelmet fordítanak a sajtó képviselőire. A szakemberek részére szervezett workshop sorozat mellett három nagyszabású rendezvényt is megvalósítanak, egy nyugat-magyarországi, egy kelet-magyarországi, és egy nemzetközi gyermek-addiktológiai konferenciát.

„Elfelejtettük élvezni a zenét, a mozgást, az olvasást, az evést, sőt a szexet is.”
(Zacher Gábor) 


Legyen a mozgás a szenvedélyed!

„A sport a test útján nyitja meg a lelket.”

(Szent-Györgyi Albert)

 

Feltűnt már, hogy a srác az évfolyamból olyan vidáman érkezik a leghúzósabb napokon is? Tudtad, hogy reggelente lefut nyolc kilométert? Az a lány pedig, akit a buszmegállóban látni szoktál munkából jövet, egy táncstúdióban fejezi be a napot.

Számukra a mozgás nem ért véget az utolsó iskolai tornaórával. S ha megkérdeznéd, miért szánnak erre annyi időt, nem azt felelnék, hogy mert csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet vagy mert jó nők és jó pasik lesznek tőle. Hanem valami olyasmit, hogy próbáld csak ki, milyen érzés, hogy te irányítod a tested és közben a gondolataid is egyre könnyebbek. Élvezed, hogy birtokba veszed a teret és tiéd az idő. Szabad vagy, és magával ragad az érzés, hogy együtt lélegzel és mozogsz a külvilággal, harmóniában a levegővel, a vízzel, a zenével, vagy éppen egy jó csapattal – de leginkább önmagaddal. És fantasztikus érzés, hogy egyre jobb vagy abban, amit csinálsz és mások is megkérdezik, mi a titkod.

A mozgás élet, vesd bele magad!

Legyen a tudás a szenvedélyed!

„Semmi sem a sajátod azon a néhány köbcentin kívül, ami a koponyádban van.”

(George Orwell)

 

Láttál már valószerűtlen színeket, formákat? Megfejtésre váró titokzatos rendszereket? Érezted már, hogy most értetted meg, amire már olyan régen kerested a választ? Nem álmodban, nem Alice csodaországában és nem is valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt.

A valóság gazdagabb a képzeletnél. Csak „zoomolj rá”, ne sajnáld az időt és a fáradságot! Az egzotikus helyek izgatnak vagy inkább az időben utaznál, a történelem hoz lázba? Az élőlények mikrovilágát kutatnád vagy a tér végtelenjét fürkésznéd? A technika érdekel vagy a nagy gondolkodók nyomát keresed?

A világ titkai felfedezésre várnak. Találd meg a hobbid vagy a hivatásod, szerezd meg a tudást, amely önbizalmat, örömet, újabb és újabb inspirációt ad! Amiről majd szívesen mesélsz a barátoknak sörözés közben, a szerelmednek egy romantikus randin, s a gyerekeidnek lefekvéskor.

Mert amit így megszerzel, attól te leszel több, és ez örökre a tiéd marad.

Repülj a tudás szárnyain, fedezz fel új világokat!

Legyen a zene a szenvedélyed!

„Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene.”

(Heinrich Heine)

 

Néha jó elmenekülni a zajtól, néha pedig a csendtől. Átadni magad az csendes áramlásnak, kimosni az agyadból az idegesítő mondatokat és nyugtalanító gondolatokat. Vagy épp ellenkezőleg, szabadjára engedni az indulatot, világgá kiáltani, ami megoldhatatlannak látszik. Van, hogy kevés ehhez egy baráti beszélgetés vagy egy kiadós alvás, valami ütősebb kell. A zene ellazít és feltölt, igazodik a hangulatodhoz, de akár alakítja is azt. Válts zenére! Nyisd ki a füled a hangokra, ismerd meg és fejezd ki vele önmagadat! Légy te a DJ, aki elvarázsol, hiszen a zene mindig veled lehet, koncerten, buszon, tanulás, munka vagy sport közben. Élvezheted többezres tömegben, haverokkal, édes kettesben vagy egymagadban.

A zene mindig mindenhol szól, emberi hangon, hangszerből, élőben, felvételről, néha pedig egyszerűen csak benned.

Legyen az alkotás a szenvedélyed!

„Az alkotáshoz kell valami más is... valamilyen erő vagy fegyelem vagy a kettő

együtt, s azt hiszem ez az, amit általában jellemnek neveznek...”

(Márai Sándor)

 

Emlékszel, milyen bizsergető érzés volt, amikor gyerekként eléd tettek egy tiszta papírlapot? Érzed még a színes ceruzák illatát, azt, ahogy megszédít a lehetőség, hogy most minden elférhet a papíron, ami fontos, akár az egész életed? Emlékszel az elismerő mosolyra, amivel fogadták a művedet?

Mikor érezted utoljára az alkotás örömét? Az izgalmat, hogy most valami megszülethet a kezed alatt, valami, amit csak te tudsz létrehozni itt és most. A beteljesülést, ahogy látható, tapintható tárggyá formálod a kimondhatatlant, az örömet, hogy szebbé teheted a környezetedet, megajándékozhatod a  körülötted élőket. A büszkeséget, hogy ezt te tetted hozzá a világhoz.

Élvezd ki az alkotás minden pillanatát, ahogy a tapasztalásból, gondolatból, feszültségből, jóból és rosszból megszületik az alkotás, s közben szabad vagy, hiszen te irányítod a világot, amelyet felépítesz. S ahogy formálod az agyagot, faragod a fát vagy vezeted az ecsetet a vásznon, ők is formálnak téged: érzékeny, izgalmas, kreatív egyéniséggé.

 

Szabadítsd fel magad az alkotásban!


Találkozz velünk!


Kapcsolat

Sajtókapcsolat

Szendrődi Réka Anna
pr@legyenmasaszenvedelyed.hu

Projektkapcsolat

Fogarasy Gabriella
gabriella.fogarasy@ncsszi.hu

Szitnyai Krisztina
szitnyai.krisztina@ndi-int.hu